Færøerne Vandreferie

Gjógvs charmerende personlighed

forside-til-video

Gjógv ligger for enden af en lang kløft, hvor en lille vej er byens eneste forbindelse på land. Om vinteren er vejen ofte lukket i længere tid på grund af snefygninger. Jeg kan nemt tænke mig til, hvordan sådan nogle samfund bliver helt isoleret fra omverden i lange perioder om vinteren. Bare ærgerligt, hvis man mangler sukker til kagen – men i det mindste må man kende naboerne ret godt, når der ikke er andet selskab end de 30 andre, som bor i byen!

Om sommeren drager mange færinge til byen, der er et yndet sommerferie område. Flere af de farverige træhuse i bygden er nemlig sommerhuse. På Færøerne er der tradition for at blive på øerne over sommeren, men flytte familien ud i små sommerhuse, som dem i Gjogv.

Byen charmerede os hurtigt. Her kunne vi se frem til stilhed, friske luft og betagende udsigt i to nætter.

gjogv-færøerne-outnabout1

Gjógv ligger ved en kløft, der fungerer som en naturhavn, hvor bådede er beskyttet mod vejr og vind. Det menes at havnen allerede blev taget i brug af vikingerne, da de kom til øerne. I sommerperioden holder de karakteristiske lunder eller søpapegøjer til i huler langs kløften.

Lige idag ville jeg nok undvære fisk til aftensmad, for der er ikke meget havn tilbage med den vind vi blev mødt af!:

gjogv-færøerne-outnabout

Igennem byen klukker et lille vandløb afsted og skaber en ro i byen, som straks fik mig ned i gear. På hotellet fortalte de os senere at denne å er samlingspunkt for byen i sommerperioden. Her leger børn med små sejlbåde og de ældre fortæller gnækkede historier fra dengang de var unge og verden var et bedre sted af være.

Da vi ankom til byen var det dog blæsende, koldt og gråt. Byen lå øde hen og vi skyndte os hen til vores hotel, Gjáargarð for regnen begyndte at falde.

Udsigten fra vores vindue fejlede ikke noget med denne dramatiske udsigt:

gjogv-færøerne-outnabout2

færøerne-gjogv-outnabout6

Helt ude mod havet findes en bænk kaldet Mary’s bænk. I 2005 fik bygden nemlig kongeligt besøg af Kronprins Frederik og Konprinsesse Mary. Rita og Kristian fra bygden fik den ide at bygge en bænk ved byens flotteste udsigt og bede Mary om at indvie den:
færøerne-gjogv-outnabout

Vandreture i Gjógv

Udover selvfølgelig at drage til tops på Færøernes højeste fjeld, Slættaratindur, så er byen også et udgangspunkt for flere andre flotte dagsvandreture. En fin tur på 2 timer hver vej fører dig over fåremarker, fjeldtinder og ud til Djúpini og Búgvin. Búgvin er en 188 meter fritstående klippe med et rigt fugleliv. Disse klipper findes flere steder på Færøerne, men denne skulle efter sigende være en af de største på øerne.

færøerne-gjogv-outnabout4

På vores første dag i Gjógv blæste det med orkan styrke. Selv naturhavnen var helt oversvømmet af frådede, hvide kæmpe bølger. Der skulle holdes på hat, briller og får i dette vejr! Men det kunne selvfølgelig ikke holde os inde. Vandrestøvlerne var jo ikke pakket for ingen grund.

Så vi gik en lille fin tur op bag hotellet og til toppen af det vi troede var et lille fjeld. Det viste sig dog, at der gemte sig en lodret klippevæg på den anden side af toppen. Forestil dig at gå tur på en lagkage og pludselig opdage, at en har taget et stykke og efterladt en lodret væg (hvis I nogensinde skulle have prøvet det).

Det var bare med at holde fast for ikke at blive kastet ud over siden af vindens kraftige hvæssende håndgreb (ja, mor det er med vilje at jeg først fortæller dig dette nu). Men hold op hvor var det flot og dramatisk! Det var som at stå ved verdens ende og fornemme verden stoppe. Efter dette syn, kan jeg godt forstå hvorfor de gamle vikinger var bange for at sejle ud over kanten af verden!!

færøerne-gjogv-outnabout3

færøerne-gjogv-outnabout5

Rå natur og frisk luft i metermål ved Gjógv

Nyd videoen, som Lau lavede om vores vindige vandretur i  Gjógv – pas på du ikke selv blæser væk;)

Færøerne & bygden Gjógv from Katrine Dybkjaer on Vimeo.

Følg rejsebloggen OUT'N'ABOUTs eventyr på Instagram og Facebook


outnabout-rejseblog

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply