Færøerne Rejsevlog Storbyferie

REJSEVLOG: Klaksvik, lokalt bryggeri og søulken med B&B

Destination: Klaksvik

Se der er butikker og biler i byen! Og se alle de mennesker!

Omtrent sådan var min reaktion på mødet med Klaksvik efter flere dage i bygder på ned til 12 indbyggere. Jeg har dog stadig ikke set et eneste lyskryds på Færøerne medregnet Klaksvik, men måske Torshavn byder på nogle. Tænk sig Klaksvik havde både en bank, et rigtigt turistkontor og en decideret hovedgade med butikker og cafeer. Byen ligger så fint rundt om en fjord og med havnen som et naturligt centrum. Det er også her i Klaksvik at du finder en af Færøernes to bryggerier, Føroya Bjór. Med dens flotte arkitektur, der pryder havnen er fabrikken, der beskæftiger 70 mand, ikke til at overse.

Outnabout-færøerne-klaksvik4

Vikingebyen, der først fik landkontakt i 2006

De første beboere på stedet var vikinger, der kom sejlende ind i bunden af fjorden for flere hundrede år siden og slog sig ned. Siden har livet gået sin stille gang i byen, der ligger meget øde placeret. Først i 2006 blev byen forbundet til resten af Færøerne med en undersøisk tunnel! Hold øje når du kører igennem tunnellen, der er belyst med en farverig lysinstallation af kunsteren Tróndur Patursson. Før 2006 foregik alt trafik ind og ud af byen fra vandet – det er altså virkelig ikke mange år siden. Jeg kan forestille mig, at der er sket en hel del med byen i de sidste ti år.

Outnabout-færøerne-klaksvik2

Søulkens B&B

Vi drejede op ad gaden Geilin og stoppede ud for John B. Hansens B&B, der skulle være vores hjem for i nat. Før vi overhovedet nåede at banke på åbnede en ældre mand døren.

”Velkommen til og kom indenfor” smilede han.

Vi faldt hurtigt i snak med ham og fandt ud af at vi stod foran en gammel søulk, der havde sejlet på den tidligere færge mellem Danmark og Færøerne. Og tænk sig, John var gammel københavner med sine ungdomsrødder solidt placeret på Nørrebro inden en ung færing forførte ham herop nordpå. Og som han smilende fortalte os:

”Sømænds kvinder, bestemmer hvor parret skal bo – for de er mere hjemme end os”

Så de havnede i Klaksvik og er blevet hængende lige siden.

John fortalte mig stolt om hans søn, der havde lavet en video om deres B&B. Da jeg kom hjem ledte jeg efter videoen og fandt den. Den er ret fin og viser stedet meget godt.

Ø-eventyr og ensporede tunneler

Til frokost kørte vi afsted på eventyr over til den lille ø Kunoy. Her skal du forberede dig på at skulle over en ensporet bro og igennem en ensporet tunnel på flere hundrede meter. Lidt skræmmende at køre ind og se billygter direkte imod en – det viste sig dog, at der inde i tunnelen er vigepladser, men hvordan skulle vi uvidende danskere vide det. Den modkørende var tydeligvis lokal, for han holdt pænt ind til siden og lod os køre ud på den anden side af øen og til bygden Kunoy.

Efter den lille bygd Kunoy stoppede vejen pludselig. Vi var havnet i endnu en af de blindgyder, der er så mange af på disse øer. Så frokosten blev pakket ud for enden af vejen og øen. Vi nød det flotte landskab mens vi gumlede fårerullepølse i os. Fra vores lille improviserede frokostspot var der udsigt til flere øer med grønne fjelde og fjorden, der blåt bugtede sig ind og ud imellem de grønne majestæter.

Fra en af haverne lidt nede af vejen kunne vi høre børnegrin fra to af bygdens små beboere, der legede. Gad vide hvor længe de bliver boende? Og gad vide hvordan det går med at få tilflyttere til en lille by som denne, tænkte vi mens vi gumlede på færøsk lammepølse og –selvfølgelig- rugbrød, man er vel stadig i Danmark. Pludselig begyndte det at regne og vi tyggede hurtigt for at blive færdig med vores frokost. Typisk færøsk!

Outnabout-færøerne-klaksvik6

Outnabout-færøerne-klaksvik

Vandretur fra hoveddøren

Da vi kom tilbage til vores B&B skinnede solen udenfor – og som hørt her på Færøerne, så skal det altid udnyttes! Jeg hoppede i mine vandrestøvler og gik afsted på en vandretur, der startede par et par meter fra hoveddøren.

Vandreruten havde jeg fundet i den lille bog ”Færøerne til fods”, der er lavet af Visit Faroe Islands og kan købes som fysisk bog for 30 kr. i turistinformationerne (bla. i lufthavnen, Torshavn og her i Klaksvik) eller hentes som PDF fil fra deres hjemmeside gratis. Super lille bog, hvis man har pakket vandrestøvlerne med til Færøerne.

Vi har selv gået flere af ruterne og nu skulle endnu en rute afprøves. Den førte mig hurtigt op over Klaksvik og op, hvor vinden er frisk og mit humør blev højt. Jeg så kun en kanin og mågerne som nysgerrigt fulgte mig på vej. Det er altså noget der får mit hjerte til at banke.

Ikke tænke, bare gå afsted, sæt fødderne rigtigt, drik lidt rent vand fra de små bække og nyd naturen her, der rigtig har stadset sig op for at glæde mig. Sådan føltes det altid, når jeg kommer herud i vildmarken!

Outnabout-færøerne-klaksvik3

Outnabout-færøerne-klaksvik1

Outnabout-færøerne-klaksvik5

Outnabout-færøerne-klaksvik7

Trailløb over fjeld og sten

Imens jeg vandrede afsted, tog Lau trail-løbeskoene på. Bjerget blev udforsket på en af hans elskede løbeture. Han var helt høj da han kom hjem. Sådan en fjeldtur havde han aldrig prøvet før (wonder why, når han bor i København normalt;P).

Undervejs filmene han turen, så I også kan få en fornemmelse af trailløb på færøsk:

‘Åben efter aftale’ – landet

Om aftenen havde vi besluttet os for at tage det fine dress på (i vores tilfælde skifte lugtene vandresokker ud med normale og rede håret). Og vi var klar til at slentre ned til hovedgaden. Bare det at Klaksvik havde en hovedgade var stort!

Det viste sig dog ikke at være så let, at finde et måltid mad på en hverdag udenfor hovedsæsonen. På døren af den lokale restaurant stod: åbent i weekenden og ellers efter aftale. Ha, kunne I se os helt alene på restauranten, men både tjener, kok og opvasker, der kun er mødt på arbejde for vores skyld og bare venter på at vi spiser færdig. Det kunne lyde ret VIP, men på en eller anden måde får jeg så mere lyst til at handle ind i det lokale FK supermarked.

‘Åben efter aftale’, sådan fungerer det med mange ting her, når man kommer udenfor deres højsæson – som starter i midt maj. Selv de offentlige toiletter er vist kun åbne efter aftale her i lavsæsonen.

Men det er også ret dejligt at være nogle af de eneste turister på øen! Især på deres mange små ensporede veje er det vist godt, at der kun kører én blå forvirret bil rundt med to københavnske turister i! Det føltes nogle gange som om vejene hernede også kun er ‘åbne efter aftale’.

Godt deres supermarked har åben fra 7.15 (ha!) til 22.00. Jeg fandt en lokal ginger ale fra Föroya Bjór, så dette lokale indspark for aftenen var redet.

Hvad kan du lave i Klaksvik

Ud over at nyde naturen og gå ture, så ved jeg flere rejsebureauer arrangerer cruiseture rundt i fjordene til de mange små øer lige udenfor havnen.

GreenGate, det rejseselskab vi rejste med ved jeg har forskellige ture, som måske er værd at undersøge. Vi prøvede ingen af dem, men I kan finde turene her. 

En af øens to eneste bryggerier, Föroya Bjór, ligger i byen. Selvom de ikke har faste rundvisninger, afholder de løbende forskellige arrangementer, som for eksempel smagskonkurrence med deres påskebryg.

Outnabout-færøerne4

Følg rejsebloggen OUT'N'ABOUTs eventyr på Instagram og Facebook


outnabout-rejseblog

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply