Backpackertur Panama World heritage site - UNESCO

Panama – kontrasternes land

I Panama kan du virkelig få mange forskellige eventyr for pengene og komme tæt på de lokale!

Du flyver ind til blinken fra skyskraberne glasfacader i Panama City. Her lever folk det kosmopolitiske liv i susen fra aircondition og firsporede motorveje. Bare 50 kilometer væk lever de indfødte indianere stadig i hængekøjer på små bountyøer ude i det Karibiske hav. Panama Viejo i Panama City er endda et UNESCO World Heritage site – smukt sted!

hængekøje

Off the beaten track og gringo priser

Turismen er stadig underudviklet i dette land og der er gode muligheder for at komme på lokale eventyr og off the beaten track her i det lange smalle land mellem Columbia og Costa Rica. Når det er sagt, så skal man også have pengepungen klar. Selvom landet stadig anses for et u-land er priserne ikke så billige som fx i Bolivia, Peru eller Asien, der også er yndede backpackerdestioner. Offentlig transport er dog rigtig billigt og du kan også sagtens finde gode hostels for omkring $12. Men så snart du kaster dig ud i “turist”-aktiviteter, så klapper pengefælden. Og er du “gringo” (red. hvid, ikke indfødt) så kan du også regne med at betale “gringopris” nogle steder.

hest-ved-shop

local-shop

lokal-laver-mad

høne-restaurant

Panamakanalen og panamax 

Landet er kendt for sin kanal. Panama kanalen, der med sine 77 km har delt landet i to dele siden amerikanerne byggede den i 1914. Det menes at omkring 27.000 mennesker igennem tiden har ladet livet for at skibene idag kan slippe for den flere ugers lange sejltur rundt om hele Sydamerika. Størrelsen på skibene, der kan sejle igennem kanalens sluser, kaldes “panamax”. Prisen for at få en tanker igennem kanalen er minimum $200.000.
I øjeblikket bygges der på en ny kanal – så endnu større skibe kan sejle igennem kanalen i 2017 (eller deromkring – you know, det er “panamatime”). Den nye størrelse skibe bliver kaldet, noget så simpelt som ‘post panamax’.

TIP! Hvis du gerne vil se kanalen indefra, men ikke vil betale kassen for en bådtur, kan du tage en taxa over på den anden side  af kanalen fra Colon. Broen over kanalen kører lige ind igennem slusen få meter fra de lukkede sluseporte. Jeg kan på det varmesteanbefale at du fortsætter videre efter slusen til den lille panemanske “pueblo” Achiote og bor et par nætter ude i jungle på Centro el Tucan.

junglevandring

centro-el-tucan-panama

fransk-cooking-i-junglen

hund-nyder-junglen

Jungle og palmestrande

Panama er et tropisk land med både vibrerede levende jungle og flere kilometer lange bounty strande med få turister og mange palmer. Landet er også et rent paradis hvis du vil se dyr – aber, dovendyr, skildpadder, papegøjer, vaskebjørne, hvaler og delfiner boltrer sig på Panamas territorier. Vi så mange af disse dyr på egen hånd. Aberne hoppede i træerne på vores løberuter, dovendyrene sad i træer langs vejen i Achiote, hvaler sprang op mens vi spiste frokost ved Playa Venao og skildpadder kom op og lagde æg på stranden om natten på Isla Cañas. Helt utrolige dyreoplevelser – og endda uden arrangerede turer og ivrige godt betalte turguider!

Her er vi med til fødslen, når 75 nye skildpaddeæg fødes og gemmes ned i sandet. Siden gravede vi dem op og flyttede dem, da lokale ellers sælger æggene på det sorte marked til sultne lokale.

panama-skildpadde-nat

skildpadde-isla-canas

Landet har faktisk også både vulkaner og bjerge. Klimaet omkring vulkanområderne El Valle og Le Boquette går godt i spænd med mine nordiske gener. Her kan du opleve skotsk højland og kølige aftener. Det er også her du finder landet kaffeplantager.

kaffebønner

Og så er landet rigt på friske frugter. På flere af vores vandreturer slukkede vi vores tørst med vildtvoksende mangoer. Og kokos fik vi nærmest smidt i nakken. Kaster du et frø popper et træ op kort tid efter! – det er køkkenhaver efter min smag.

Her knækker vi kokosnødder med en traditionel kniv, en manchete:

manchete-kokosnød

manchete-hug

Regntid og temperatur

Panama har regntid i vores sommerperiode – mens jeg selv var på tur. Det er dog ingen problem at rejse i denne lavsæson. Godt nok kan der komme nogle ordentlige regnskyld, men det bliver hurtigt varmt igen og så er der ikke så mange andre turister at dele “the gringo trail” med. Deres højsæson ligger over vores vinter, men her kan du også forvente meget høje temperaturer og siesta over middag er et must.

UNESCO World Heritage Sites

Landet har flere steder, der er erklæret så bevaringsværdige, at de er kommet på UNESCOs World Heritage List.  Vi besøgte både de historiske udgravninger ved Panama Viejo, det historiske distrikt i Panama og den gamle forsvarsby Portobelo. Her forsvarede europæerne sig imod pirater fra det Caribiske hav, der kunne lugte alt den guld, europæerne fik gravet op i Panama og sendt til Europa.

panama-Playa Venao

panama-palm-tree

Følg rejsebloggen OUT'N'ABOUTs eventyr på Instagram og Facebook


outnabout-rejseblog

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Helle 16. september 2015 at 11:16

    I denne uge bliver de 74 skildpaddeæg udklækket og ungerne bliver hjulpet ned i Stillehavet – nyt liv & godt de ikke endte som æggekage……

    • Reply Katrine Dybkjær 18. september 2015 at 09:58

      Ja det er altså fuldstændig fantastisk at være blevet plejemor til 74 skildpaddeunger:)

    Leave a Reply