Australien Gæsteskribent Storbyferie

7 grunde til at drage down-under og besøge Sydney

operahuset-sydney

Sydney blev til og en ankerplads blev et operahus

18. januar 1788 ankom en flåde på 11 sejlskibe til Botany Bay på Australiens østkyst. Rejsen fra England havde taget otte måneder og medbragt knap 1500 personer, hvoraf halvdelen var straffefanger. De skulle for eftertiden blive benævnt “First Fleet” – “Første flåde”. 18 år før havde kaptajn James Cook, på hans berømte ekspedition gennem det sydlige stillehav, kortlagt Australiens østkyst og anbefalet en bosættelse.
Kaptajn Arthur Phillip, var dog ikke helt tilfreds med stedet og besluttede at flytte hele flåden til det nordligere Port Jackson, som han mente var den bedste havn. Ingen vidste noget om landet, men bosætterne blev landsat, ryddede et område og byggede de første træhuse. Sydney var grundlagt! Ved Sydney Cove, hvor flåden kastede anker, ligger idag et operahus!

Vi har en meget nemmere tur til Sydney, selvom morgentrafikken giver visse udfordringer, da vi ankommer til byen. Der ligger en café rundt om næste hjørne, hvor vi sætter os. Vi har ingen særlige planer, så vi prøver at få et overblik over, hvor vi er landet og hvordan byen skal indtages.

1. Hydepark og et telt i græsset

En slentretur rundt i Hyde Park er en god start. Vejret er blevet rigtig fint igen. Sydney-borgerne sidder på bænke, går eller løber rundt i parken og nyder tydeligvis også varmen. En cykelturist har slået sit telt op i et hjørne på græsset. Kan man det her? Åbenbart!

Gade op og gade ned bare for at indsnuse storbyens atmosfære. Juleudstillinger med snelandskaber ses i vinduet hos stormagasiner. Lidt sjovt her midt i sommervarmen. Inde i bygningen ses et kæmpe juletræ op mellem alle fem etager, pyntet med 40.000 Swarowski krystaller!

20131129-192559.jpg

2. Darling Habour og et kongeligt møde

Så befinder vi os i Darling Harbour med alle dens anløbsbroer og fine barer og cafeér. Australierne er ivrige efter at fortælle os, hvad det var for en bar, hvor Frederik mødte sin Mary. Et skilt på baren fortæller historien!

-Hvad synes I egentligt om at få en prinsesse, der tidligere har været barpige her? Bliver vi spurgt af en fyr med et lunt smil.

-Ikke noget. Vi er jo lige så liberale som I selv! No worries. Ingen bekymringer

Giver vi tilbage. Lidt sjovt at de her har en lidt anden historie end den officielle version derhjemme.

 

3. The Rocks havneområde – Jack the Ripper møder Nyhavn

Sidst på dagen går vi op til The Rocks, det gamle havneområde. Et særpræget område med sine gamle butikker, kringlede gader og havnekneiper. Her er en stemning blandet af Jack the Riper mystik og Nyhavn. Det ligger ud til Sydney Cove-havnen, hvorfra man ser over til Operahuset – bare på den mere lokale side af bugten! Vi får nogle gode billeder i det røde solnedgangslys.

Statuen af Villiam Bligh står her. Kaptajnen fra myteriet på Bounty.

20131129-194203.jpg

4. Botanisk have og Utzons verdenskendte vision

Næste dag går vi op gennem Botanisk have, et stort parkområde, der fører op til Operahuset. Det er virkelig flot at se på nærmere hold. Utzons vision er helt unik. Et skib med alle sejl sat på vej ud af havnen. Vi lister os ind i foyeren blandt operagæsterne, der kommer ud fra salen. Skiller vi os ud, med vores korte bukser og sandaler, blandt de fine kjoler og jakkesæt? Måske. Vi returnerer udenfor og beundrer bygningen igen.

20131129-192702.jpg

20131129-192756.jpg

20131129-192638.jpg

5. Surfer paradis i Sydney

Færgen til Manly Beach, på nordsiden af Sydney bugten, går lidt længere henne. Vi hopper ombord og sejler ud gennem havnen. Herfra præsenterer byen og Operahuset sig fra sin bedste side. En stor regatta af sejlskibe og matchsejlere fylder bugten og krydser tæt forbi færgen. På Manly Beach slår surferne sig løs.

20131129-194040.jpg

6. James Cooks skib og hans skib til New Zealand

På sidste dagen er der også lige tid til at besøge Marine Museet. De har bygget en fuld kopi af James Cook’s skib, Endeavour, der fandt vejen til Australien og New Zealand. Det er meget spændende, at komme ind i det og se hvordan livet gik for sig på de lange rejser. Utroligt de kunne navigere i de komplicerede farvande hernede, med lumske korralrev og øer, med de simple midler; kompas, sekstant, ur og loddesnor.

20131129-192840.jpg

20131129-192924.jpg

20131129-192958.jpg

Følg rejsebloggen OUT'N'ABOUTs eventyr på Instagram og Facebook


outnabout-rejseblog

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Henning og Susanne Balle 30. november 2013 at 11:04

    Hov hov ikke noget med at lade sig friste, til at flytte Down under, hvem skal så sejle os til Ven?;-)
    Men tak for endnu en spændende rejsebeskrivelse 🙂

  • Leave a Reply