Kulturel insight Mallorca Spanien

Banca March – Mallorcas ukendte vartegn

Normalt kender folk Mallorca på sol, varme og strand. Men har du været på Mallorca har du højst sandsynligt også lagt mærke til et skilt der går igen “Banca March” – banken er over hele øen, i hver en lille sprække. Men hvad er historien bag et af Mallorcas mindre kendte vartegn?

Det er utroligt så godt den bank har klaret sig. De har invaderet Mallorca og meget af fastlandet også. Og så var det jeg kom til at tænke på, at det kunne være lidt sjovt at finde ud af historien om en Mallorkansk virksomhed som denne – man har vel læst på handelsskolen.

Jeg fik mig ellers noget af en overraskelsen. Her er en ægte Se&Hør historie om korruption, pirateri og endda smugling. God fornøjelse….

 Joan March, manden bag

Det hele starter med manden bag banken, Joan March. Og dette er en skrupelløs. Banken blev nemlig grundlagt af ham, så kan kunne tjene endnu mere på hans spekulative forretninger, der blandt andet omhandlede pirateri og tobakssmugling.

Imagen-de-archivo-de-Joan-March

Han var aktiv i første verdenskrig, hvor han mere eller mindre tillod de tyske skibe at kapre sine handelsskibe og -mod betaling- lade den tage hvad de havde brug for, samtidig med han så kunne tjene på forsikringspræmien, når han meldte sine varer stjålet.
Igen under den spanske borgerkrig tjente han godt på krigens hærgen, da han mere eller mindre var ene forhandler af malm og jern i Middelhavet og kunne sætte priserne som han lystede.

I 1950 blev han anset for at være en af verdens rigeste mænd! Det udnyttede han, da han en enkelt gang blev anklaget for mordet på hans makkers søn. March betalte sig fra et fængselsophold ved at flygte med en del af fængelsvagterne til Gibraltar, hvor han kunne fortsætte sine forretninger.

Trods hans blakkede ry selv efter hans død i 1962, findes der idag en fond i hans navn som støtter mange studerende og malere økonomisk. Mallorcanerne selv får han dog nok svært ved at få over på sin side og nok også mig efter den historie – men spændende er den ihvertfald.

Måske han kunne være den næste skurk i en James Bond film?

 

Følg rejsebloggen OUT'N'ABOUTs eventyr på Instagram og Facebook


outnabout-rejseblog

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply