Grønland Vandreferie World heritage site - UNESCO

Igaliko – en dejlig lille grønlandsk bygd

Vores vandring krydsede Igaliko, som er en ægte lille grønlandsk bygd med farverige små huse der ligger sprængt rundt på en grøn slette ned til fjorden.

Igaliko

 

IMG_2581

IMG_2599

IMG_2600

IMG_2613

Der findes en købmand som sælger alt fra frossen tørret moskusokse, til kartofler og haglgevær på hylden ved siden af karkludene- alt hvad man lige har brug for til husholdningen. Og så bor der fast 24 mennesker i bygden inklusive fåreholdersteder op til flere kilometer væk.

IMG_2615
Her boede Erik den Røde og Coster-Waldau

Der findes også nogle kendte og interessante ruiner fra vikingetiden hvor vikingerne, kaldet nordboerne, med Erik den Røde i spidsen slog sig ned på Grønland. Gardar hed stedet her og agerede bispesæde og tingsted for nordboerne. Her samledes de fra hele Sydgrønland og diskuterede love, retssager, lammepriser og mon ikke der også kom lidt sladder om de unge møer i bygderne med til møderne.

Og så er Nikolaj Coster-Waldau ved at få restaureret sit sommerhus i øjeblikket. Meget underligt at støde på det midt ude her i vildmarken. Vi mødte hans kones fætter Erik som er tømrer fra Nuuk og var rejst herned til sin fødeby for at arbejde på sommerhuset.

“Tja det bliver færdigt når det bliver færdigt” sagde Erik smilende da vi spurgte til projektet.

Gavlen skulle snart rejses, han skulle dog først lige finde ud af hvordan. Ægte grønlandsk mentalitet – hvor er det sundt for os nogle gange lidt for stressede og effektive danskere at høre.

IMG_2618

Bygdkirken – som en scene fra Nissebanden i Grønland

Da vi kom ind i den lille bygdkirke, var det som at få et deja-vu. Ikke et af de der små fesne nogle, som hvis man føler man har gået på vejen før eller mødt en person før. Nej, det var et hvor jeg følte at det af de bedste barndomsminder blev suget ind i rummet og optrådte levende lige foran mine øjne.

Jeg var kommet ind i den kirke hvor Skipper og Gemuse blev gift!

Jeg kan jo ikke regne med at alle ligesom jeg og min søster Anne Dorte har siddet klistret foran skærmene til Nissebanden (både sommer og vinter). Men Gemuse og Skipper er to nisser fra Nissebanden, der endelig får hinanden og bliver gift i det 24. afsnit af Nissebanden går i Grønland. Jeg håber ikke jeg lige fik afsløret for meget af plottet der, men så er det jeres egen skyld. Nissebanden i Grønland har været genudsendt fire gange i dansk december tv.

Vi sang dog ikke lige et vers fra salmen, der lå slået op i kirken, nu vi alligevel var i kirke!

IMG_2583

IMG_2577

IMG_2569

Byen på UNESCOs verdensarvliste

Utroligt nok havde bygden et lille vandrerhjem hvor vi søgte kaffe-læ da regnen kom buldrende igen. Her fandt vi ud af at området er blevet udpejet og indstillet til et UNESCO verdensarvsliste område. Senere faldt vi også i snak med den grønlænder, som stod for netop dette projekt. Jep Grønland er lille land – i overført betydning selvfølgelig!

Og som bonus information, kan jeg informere jer om at der findes 700 myggearter i Grønland. Den mest udbredte er ikke fredet under Washington konventionen så den må godt jages. Utroligt hvor klog man bliver når det regner- gad vide hvad der sker hvis man i myggearrigskab klapper en af de 699 fredede myggearter? Jeg ville nok få livstid efter denne vandretur.

Vores grønlandske vandreeventyret fortsætter med lakseparadis, mad over bål og ømme tæer.

Følg rejsebloggen OUT'N'ABOUTs eventyr på Instagram og Facebook


outnabout-rejseblog

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply