Færøerne Rejseglæde Vandreferie

Stilhed, rå natur og brægende får på Færøerne

del-1-færøerne-serie-

Får byder velkommen til det grønne paradis Færøerne

”Nu lander vi altså på vandet!”

udbryder Lau idet flyet gør klar til landing

”eller også styrter vi lige ind i en af de stejle fjelde, som stiger lodret op fra havet”

Jeg kigger ud og bliver overvældet af synet. Råt lynglandskab ligger som en grøn-gul tidlig forårsdyne over landet. Toppen af de høje fjelde er drysset med sne. Rundt om ligger små bygder, som små farverige indbydende perler i landskabet. Landingen forløber heldigvis smertefrit og vi kommer hurtigt ud af den lille lufthavn, som har omkring fire afgange om dagen.

Pulsen falder med det samme, jeg træder ud fra lufthavnen. Den kan ikke andet – fårene, der græsser to meter uden for lufthavnen, har blokeret vejen. Jeg må standse op og vente, mens mit smilebånd allerede kommer på arbejde. Kan man andet end at ryste på hovedet og bare nyde at man er kommet til et land hvor det er fårenes tempo, der styrer farten? Det er sådan det skal være at holde ferie!

”Mæææ” lyder det utålmodigt fra et får, der brægende protesterer over at jeg står på den saftigste græsplet rundt om hele lufthavnen. Jeg hanker op i min taske og går videre efter Lau for at finde vores udlejningsbil. Reyno rental skulle der stå på siden og vi finder hurtigt vores blå bil, der kommer til at holde os med selskab den næste uge.

Outnabout-færøerne5

Outnabout-færøerne6

“Outdoor-eventyr here we come”

Vi er blevet inviteret hertil Færøerne med rejseselskabet GreenGate og i den næste uge, skal vi rundt på deres Klassiske Rundrejse, der tager os til de fleste kroge af det Færøske rige. Vores opgave er at skrive om Færøerne, set med vores uforbeholdne øjne. Så du kan godt forvente dig outdoor-eventyr, natur og indblik i den lokale kultur, da det er her vores OUT’N’ABOUT hjerte banker.

Flybilletterne var bestilt, bilen og hotellerne booket på forhånd, så det var bare på med eventyrhumøret og afsted ud for at finde de højeste bjerge og dybeste kløfter!

”Outdoor-eventyr here we come!”

smilede jeg glad, da vi med pakket bil svingede ud fra parkeringspladsen – nu skal Færøerne rigtig opleves! To meter længere nede af vejen drejede Lau ind på en parkeringsplads.

”Ja Katrine, eventyrerne må du nok vente med til i morgen, for nu er vi på hotellet”

Ha, 30 meter fra lufthavnen, lå vores første hotel. Hotel Vágar er et lufthavnshotel, ja faktisk Vágar øens eneste hotel, så vidt vi kunne se. Men med en ikke helt normal lufthavns-hotels-udsigt. Normalt forbinder jeg lufthavnshoteller med beton, øde veje og motorvejsafkørsler, men her i Færøerne har deres lufthavnshotel en lige så unik udsigt til sneklædte bjerge, fjorde og fredelige får på grønne marker, som resten af øen beundrede os med.

Outnabout-færøerne4

Vind i håret og frihed her 62º nord

Om aftenen tog vi ud for at finde lidt mad og opsnuse nogle eventyr. Desværre var supermarkedet lukket om søndagen (eller sunnudagur som det hedder heroppe, bed mig ikke om at udtale det!). Men i morgen ville det åbne kl 7.15. Ha 7.15, sjovt. Vores teori blev at butiksmutter lige skulle ind med en færge fra en af de andre øer hver morgen, for at nå ind og åbne butikken – hvorfor ellers 7.15?? Mens vi ventede på at klokken blev 7.15 mandag morgen, kunne vi jo lige opsøge vores første outdoor-eventyr.

Solen skinnede og det skal efter signende udnyttes på disse breddegrader. På med vandreskoene – vi kunne ikke lige finde nogle stier, men et bjerg kan man altid bestige. Det blev en hyggelig tur op fra havnen i Sandvágur til toppen af et lille fjeld med udsigt over havn, bygd, grønne bakker og hundredvis af får.

Med vind i håret og brægende får i nærheden, gik det op for mig hvor heldig jeg var. Bare at kunne stå her og stå – uden at tænke på stillesiddende arbejde foran computeren, hvad der skulle handles ind til middag og om jeg virkelig behøvede at stille vækkeuret til kl 6 næste morgen. Lov mig, hvis du nogensinde er så heldig at stå her hvor jeg står, så husk at nyd det, snus godt ind og lad dig omfavne af stilheden og freden – det er det øen er til for!

Outnabout-færøerne

Outnabout-færøerne1

Outnabout-færøerne3

Lokale delikatesser – og hvorfor du ikke kan blive fiske-pusher her

Om aftenen var der lokal laks på menuen. Selvom 97% at deres eksport er fiskeri, så var det faktisk ikke så nemt at finde lokale fisk, konstaterede vi senere. Vi spurgte en lokal om grunden, efter vi selv havde kløet os forvirret i hovedet i alt for lang tid. Det viser sig at de lokale alle har deres egne fiskerbåde eller kender en som kender en ’fiske-pusher’, så fisk køber de aldrig i supermarkedet. Fiskene i supermarkedet er således mest til øens turister. Men lam kunne vi finde billigt i ethvert supermarked. Og de har den bedste rullepølse lavet af lam. Jeg vil ikke engang begynde at forklare, den skal smages, hvis du nogensinde finder vej her til 62º nord!

Hvis du skal hoppe med på flere af delikatesserne i deres lokale-spisevogn, så skal du sætte tænderne i fåreøjne og skærpekød. Vi prøvede selv skærpekød hos en fåreavler, som er fårekølle der har hængt udendørs i et halvt år i naturens barske elementer. Det er lidt specielt og uldent i smagen, men sjovt at prøve. Er man til de lidt mere moderne retter, så findes der en sushi restaurant i Tórshavn med frisk fisk fra Færøerne – måske lidt mere spiseligt for de fleste besøgende og altid sjovt med lokale råvarer.

Færøerne er verdens mest autentiske ø ifølge National

I 2007 blev Færøerne nomineret som verdens mest autentiske ø af National Geographic med ordene

“Autentiske, uspolerede og forventes at forblive sådan”

I 2015 blev Færøerne nomineret af National Geographics læsere til at være verdens Top 1 destination at besøge i 2015. Færøerne bliver det nye nordiske must-visit, det er jeg sikker på. Øerne har så meget at byde på, men samtidig er de ikke blevet “trætte” af turister, som jeg føler nogle andre destinationer får en tendens til efter noget tid. Her er de lokale næsten mere nysgerrige end turisterne og så gør disse grønne fjelde og stilheden altså noget ved en. Social Influencers, som Instagrammere, foto-blogs og rejseblogs, som fx os, er også begyndt at få øjnene op for dettte ø-rige og det plejer altid at være et godt tegn for en destination, har jeg erfaret. Blandt andet har rejse-foto-bloggen Shinimichi besøgt landet for nylig og det går godt for VisitFaroeislands på Instagram. Det bliver spændende at følge dette skønne lille grønne ø-rige i fremtiden.

Men det kan I alt sammen høre mere om i vores kommende Færøerne-serie om ø-riget i det Nordatlantiske hav på 62º nord og 7º vest cirka 430 km sydøst fra Island og 300 km nordvest for Skotland.

Træt blev hovedet lagt på puden, her første dag på Færøerne. Der er jo også en helt times tidsforskel og så meget at opleve de næste par dage!

Outnabout-færøerne2

Følg rejsebloggen OUT'N'ABOUTs eventyr på Instagram og Facebook


outnabout-rejseblog

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Nikoline Petersen 2. maj 2016 at 19:15

  Super fedt indlæg :))) Efter at have læst dit første indlæg og set dine (jeres) smukke billeder, glæder jeg mig endnu mere til at besøge Færøerne. <3

  • Reply Katrine Dybkjær 16. maj 2016 at 21:23

   Det skal du også gøre.. Fantastisk smukt og fredfyldt. Lige sådan et land vores hurtigt pulserende moderne liv har brug for i disse tider;)!

 • Reply Malene 9. maj 2016 at 15:28

  Hvor lyder det bare helt fantastisk! Inden for de sidste par måneder er Færøerne kommet på min liste over lande jeg bare MÅ opleve og jeres skønne indlæg bekræfter bestemt dette.
  Håber i har en helt fantastisk tur 😀

 • Leave a Reply