Cykelferie Storbyferie Ungarn Vandreferie

Middag i vinmarken og lokal markedsdag i Héviz |Ungarn

ounabout_hevizGa’bor Fischli, ejeren af vingården og restauranten, Öreg Harang, tager smilende imod os. Restauranten selv ligger midt i hans vingård og der breder sig straks en ro over hele flokken. Fuglesang foroven og ivrigt logrende hunde om benene på os. Her er der tid, stemning og masser af god mad.


Arrangeret af mine ungarske turistkolleger er jeg på tur med tre scandinaviske bloggere norske Ingeborg fra Hamacareise, svenske Eva fra Peopleinthestreet og finske Arna fra Cocoaetsimassa.


Der var ikke fine fornemmelser over stedet men hygge, atmosfære og lokal vingårdsstemning. Flere af gæsterne sagde hej til hinanden, de var stamgæster og Ga’bor kendte udemærket til deres madvaner.

Nå, der har vi jo vegetaren. Velkommen!

sagde han smilende, da vores vært Orsolya kom ind i restauranten med os.

Rundt om var hele familien i gang med at betjene, lave mad og andre gøremål på gården. Der blev smilet og snakket med Ga´bor ved alle borde, lagde jeg mærke til.

TIP! Husk at smage den lokale ungarnske fiskesuppe Halaszle eller Fisherman soup, hvis I besøger restauranten. Mums den var lækker!

ounabout_heviz8

ounabout_heviz6

ounabout_heviz80

outnabout-heviz1

ounabout_heviz3

ounabout_heviz13

Byens hemmelige hellige kirke

Den er ikke til at få øje på ved første øjekast. Kirken. Héviz hemmelige, hellige kirke ligger bag restauranten. Du skal igennem deres vingård for at komme op til den. Kirken er byens ældste og så har den noget over sig. Gå derom ved aftentid. Sagnet siger, at kraften går ned i jorden ved solnedgang lige omkring denne kirke. Hvis du vender dine hænder ned af kan du mærke kræften og selv få flere kræfter.

Kirken selv blev bygget i 1300-tallet, men blev brændt helt ned under 2. Verdenskrig.

ounabout_heviz10

ounabout_heviz11

2. verdenskrig og Soviet tiden

2. verdenskrig har ikke alene har sat sit præg på denne kirke, men på hele landet. Det er først indenfor de sidste 20 år efter Sovietunionens fald, at landet er begyndt at rejse sig igen.

Orsolya, der arbejder for det lokale turistbureau og som havde taget os med på restauranten, fortalte om hendes egen barndom under Soviet tiden.

”Jeg husker at hele familien skulle på ferie til Østrig. Det tog flere timer ved grænsen, hvor vi bare ventede. Politiet tjekkerede alt. De tog alt ud af bilerne. ALT. Og hvis hele familien var med på ferien, fik man ikke lov at krydse grænsen. De var bange for at familien så ville flygte. Vi måtte skiftes til ikke at komme med på ferie i de år.”

Selv er Orsolya positiv for fremtiden nu. Der er ligesom lys i horisonten, som hun selv siger.

Jeg kan også selv mærke det. Pulsen banker i landet, der er under en rivende udvikling i disse år. Det går stærkt både med turismen og iværksættere, der er med til udvikle og lade landet blomstre op igen. Der sker meget i landet, men deres ungarnske identitet har de ikke lagt bag sig. Som turist mærkede jeg en følelse af autencitet og en iver for fremtidens mange muligheder, som pulserede i Ungarn.

ounabout_heviz79

outn_heviz2

ounabout_heviz12

Markedsdag i Héviz

Det er lørdag formiddag her i Héviz og det lokale marked Termelői Piac er dagens destination. Lokale kommer fra hele oplandet, nogle har kørt 100 km for at komme til byens stemningsfulde marked præget af lokale varer og hyggelig markedsstemning.

ounabout_heviz40

ounabout_heviz31

ounabout_heviz29

ounabout_heviz39

Iværksætteren bag markedet 

Vi får en snak med Benkö Lajos, der for fem år siden fik ideen om at starte markedet. Hans vision med markedet er at skabe liv i byen og give de lokale en mulighed for at tjene penge på deres håndværk. Endnu en iderig iværksætter, der er med til at få landet til at blomstre – det har jeg stor respekt for!

”Jeg startede markedet for at give de lokale kunstnere og landmænd en mulighed for at sælge deres varer. Jeg ville også gerne give folk mulighed for at købe produkter i god kvalitet, lækre oste og friske grøntsager fra lokale sælgere. Der var ikke så meget i byen før”.

I dag, fem år efter han åbnede markedet, blomstrer markedet med 150 boder. Han har udvidet, så der både er markedsdag lørdag, 7-13 og torsdag aften, 13-19. Markedet er blevet så populært, fortalte han stolt.

ounabout_heviz81

Slik for de aktive

I gå afstand fra byen ligger de ”Ungarske alper” eller officielt navngivet Balaton Uplands National Park. Har du for meget krudt i rumpeten ligesom undertegnede, kan du søge derhen efter et par afslappende dage i Héviz. Nationalparken er super til vandring, mountainbike eller endda kajak rundt om den store Balaton sø, der dominerer denne del af regionen.

Vi spiste is i havnen Balatonellle – og havnen var fint veludrustet til også tilbyde turister leje af sejlbåde. Ungarn har ikke adgang til havet, så søerne er deres ”vandland”. Balaton søen er sværvægteren i denne våde klasse.

Der går en cykelrute hele vejen rundt om søen på 240 km. Turen kan fint tages over et par dage med overnatning undervejs i de små hyggelige byer langs søen.

Om vinteren fryser søen til. For børn og barnlige sjæle er det altid et must at skøjte rundt, mens de voksne drikker en ungarnsk afart af vores gløgg.

ounabout_heviz82

ounabout_heviz83

Følg rejsebloggen OUT'N'ABOUTs eventyr på Instagram og Facebook


outnabout-rejseblog

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply